Μία μετακόμιση σηματοδοτεί μία νέα αρχή! Και αυτό σημαίνει ότι είναι η ιδανική ευκαιρία να ρίξουμε μία ματιά σε όλα τα αντικείμενα που έχουμε συσσωρεύσει και να αποφασίσουμε ποια θα ξεφορτωθούμε και ποια θα κρατήσουμε για να μεταφέρουμε στο νέο χώρο. Σίγουρα δε θα ήθελες να μεταφέρεις πράγματα στο νέο χώρο, τα οποία δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ μετά τη μετακόμιση.
Πριν ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα πρέπει να συγκεντρώσουμε κούτες και σακούλες για τα διαφορετικά αντικείμενα που θα ξεφορτωθούμε. Δημιουργούμε τις εξής κατηγορίες: πράγματα που θα πεταχτούν στα σκουπίδια, πράγματα που θα ανακυκλωθούν, πράγματα που θα χαριστούν. Μπορούμε επίσης να διαχωρίσουμε και κάποια πράγματα που θα πουληθούν και κάποια πράγματα που θα επισκευαστούν.
Θεωρούμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να εντοπίσεις και να απομακρύνεις τα άχρηστα αντικείμενα είναι να δεις όλα τα αντικείμενά σου ανά κατηγορία και όχι ανά χώρο στο σπίτι. Έτσι, είναι ευκολότερο να δεις ακριβώς πόσα πράγματα έχεις σε κάθε κατηγορία και να συνειδητοποιήσεις πού μπορεί να βρίσκεται το “αδύναμο σημείο” σου. Επίσης, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις από τα αντικείμενα που έχουν τη λιγότερη συναισθηματική αξία και θα είναι ευκολότερο να ξεφορτωθείς και στη συνέχεια να προχωρήσεις σε όσα έχουν περισσότερη συναισθηματική αξία.
Πιθανές κατηγορίες μπορεί να είναι οι εξής: ρούχα, παπούτσια,, αξεσουάρ, κοσμήματα, βιβλία, περιοδικά, έγγραφα, κουζινικά σκεύη, φαγητά, ηλεκτρονικές συσκευές, αναλώσιμα γραφείου, παιχνίδια, φωτογραφίες ή οποιαδήποτε άλλη κατηγοριοποίηση βγάζει νόημα για εσένα.
Ξεκίνα, λοιπόν, συγκεντρώνοντας όλα τα αντικείμενα μίας κατηγορίας από κάθε δωμάτιο σε ένα χώρο, για παράδειγμα, όλα τα βιβλία σου. Στη συνέχεια, πιάσε στα χέρια κάθε αντικείμενο ξεχωριστά και αποφάσισε αν θα το κρατήσεις ή αν θα το ξεφορτωθείς. Πράγματα που μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι: “Είναι απαραίτητο αυτό το αντικείμενο;”, “Μου αρέσει;”, “Σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω μέσα στον επόμενο μήνα;” “Στον επόμενο χρόνο;”. Διαχώρισε τα αντικείμενά σύμφωνα με τις κατηγορίες που αναφέραμε παραπάνω: αυτά που θα κρατήσεις, αυτά που θα ανακυκλωθούν, αυτά που θα χαριστούν, κτλ. Όταν τελειώσεις με μία κατηγορία, απομάκρυνε όλα τα σκουπίδια και συνέχισε με την επόμενη.
- Ακολούθησε τον κανόνα του 80/20: Το 80% του χρόνου φοράμε το 20% των ρούχων που έχουμε στην κατοχή μας. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για άλλα πράγματα, όπως βιβλία και παιχνίδια. Προσπάθησε να ξεφορτωθείς τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς το 80% του χρόνου.
- Έλεγξε αν ένα αντικείμενο λειτουργεί ακόμη: Αν δε λειτουργεί, ξεφορτώσου το. Αν μπορείς να το φτιάξεις τότε καν’ το άμεσα, ειδάλλως θα παραμείνει για πάντα αχρησιμοποίητο.
- Σκέψου ποια ήταν η τελευταία φορά που το χρειάστηκες: Αν βρεις κάποιο αντικείμενο, το οποίο έχεις πολύ καιρό να χρησιμοποιήσεις, πιθανώς είναι ένα αντικείμενο που μπορείς να ξεφορτωθείς με ασφάλεια.
Στη Savana διεκπεραιώνουμε μετακομίσεις και μεταφορές με ταχύτητα και ασφάλεια. Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας για να οργανώσουμε τη δική σου μετακόμιση.